Energie en duurzaamheid

Een wereld zonder energiegebruik is niet meer voor te stellen. De NME-centra werken aan educatie en communicatie over verstandig energiegebruik en leren voor duurzaamheid

Energie en duurzaamheid

 

Voor het basisonderwijs

Er zijn leskisten en gastlessen over energie, energiebesparing en bewustwording van ons eigen handelen. Denk hierbij aan leskisten als Sarah’s wereld en Groene Energie. Het project Energie?Zuinig! combineert energielessen met techniekvaardigheden.
Scholen kunnen ook meedoen aan landelijke acties als Warme truiendag en Groene Voetstappen. In onze Jaarkalender staan alle speciale dagen en acties.
Bent u leerkracht of betrokken bij school? Kijk dan onder het tabblad ‘scholen’ voor het complete aanbod. En vraag uw lokale NME centrum hulp of advies op maat.

 

Voor burgers

Denkt u er over om uw huis te (laten) isoleren, zonnepanelen te (laten) leggen of oudere elektrische apparaten te vervangen? Maakt u zich zorgen over de ambitie “Van het gas af” of ziet u het als uitdaging? Onderaan deze pagina ziet u een aantal links die u verder kunnen helpen. Soms zijn er ook subsidiepotjes die u net dat laatste zetje in de rug kunnen geven. Op de Facebookpagina NME Rivierenland staan steeds actuele tips.

Verder zijn er veel landelijke acties waaraan u mee kunt doen. Een kleine greep: Warme truiendag, Earth Hour, Duurzame Dinsdag, Week van de Duurzame mobiliteit, Dag van de Duurzaamheid, Nacht van de Nacht. In onze Jaarkalender worden deze items verder besproken inclusief websites en links.

 

Voor bedrijven

Uw bedrijf verduurzamen: denk groot, begin klein.. Benoem de voor- en nadelen op lange en op korte termijn. Probeer alle geledingen in het bedrijf mee te krijgen, dan wordt het een gezamenlijke ambitie. Maak een plan en kijk of er gemeentelijke, provinciale of landelijke subsidies etc zijn.

Zomaar wat overwegingen op verschillende aandachtsvelden:

  • Op gebied van zorgvuldig(er) omgaan met energie: 
    Denk ook aan de verlichting. Moet uw pand ’s nachts verlicht zijn of kan de spot gedoofd worden tussen 23.00 en 06.00 uur? Kunnen er ledlampen i.p.v. tl’s geplaatst worden? Kunnen er zonnepanelen op het dak? Kan het pand (deels) beter geïsoleerd worden?
  • Op het gebied van materialen:
    Zijn alle verpakkingen nodig? Wordt het afval optimaal gescheiden?
  • Op gebied van mobiliteit:
    Heeft u lease-auto’s, kunnen die elektrisch? Is een fietsplan te overwegen?

NME Rivierenland denkt graag met u mee welke stappen u het best kunt zetten.

 

Voor gemeentes

De NME-centra in Rivierenland hebben een educatief aanbod op het gebied van energie en duurzaamheid. Ook werken zij mee aan activiteiten waarbij het promoten van duurzaam energiegebruik voorop staat. Voor de gemeenten is een menukaart Energie samengesteld waarmee de duurzaamheidsambities verder gerealiseerd kunnen worden.

Voor partners

NME Rivierenland is nog steeds geïnteresseerd om met (toekomstige) partners om de tafel te gaan. Heeft u een vraag, ziet u een mogelijkheid om samen te werken of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

Interessante links e.d.