Voeding

Gezond, lekker en zo mogelijk lokaal: weet wat je eet.

Voeding

Gezond, lekker en zo mogelijk lokaal: weet wat je eet.
Gezonde voeding is het eten van een verscheidenheid aan voedingsstoffen die je nodig hebt om je lichaam optimaal te kunnen laten functioneren, om je lichaam gezond te houden, om je goed te voelen, en om genoeg energie te hebben om de hele dag actief te kunnen blijven.
 

 

Voor het basisonderwijs en kinderopvang

Gezond zijn en lekker in je vel zitten is de basis om goed te kunnen leren. Een goede gezondheid wordt bevorderd door gezond bewegen (sport, buiten spelen) en gezond eten en drinken. De NME centra helpen de scholen hierbij door een gevarieerd aanbod van leskisten en materiaalpakketten. We stimuleren scholen om een school-moestuin aan te leggen. Er is begeleiding mogelijk bij het structureel inbedden van programma’s als JongLerenEten (JLE), Gezonde School en Ecoschools. Waar nodig brengen we leerkrachten in contact met professionals als Sportcoaches, GGD, makelaars van JLE en Ecoschools. Verder wijzen we met mails, nieuwsbrieven, Facebook enz. scholen op eventuele subsidiemogelijkheden, interessante links (zie o.a. verderop) en activiteiten om bij aan te sluiten (zie o.a. Jaarkalender).
Bent u locatiemanager, leerkracht of betrokken bij school, neem contact op met het NME centrum in uw buurt om te kijken wat de mogelijkheden zijn.  

 

Voor burgers

De Regio Rivierenland, in de volksmond “De Betuwe”, is bij uitstek bekend om het vele fruit maar ook vanwege akkerbouw, tuinbouw en de champignonteelt. Voor je gevoel op de hoek van elke straat zijn stalletjes met groenten en/of fruit. Veel mensen hebben een eigen (mini) moestuin of huren een volkstuintje. In een aantal plaatsen zijn dorps- / stadsboomgaarden en wijkmoestuinen waar je met je buurt samen aan de slag kunt. Nieuw fenomeen (of oud in nieuw jasje) is het samen koken en eten. Van resten, voor alleenstaanden, voor ouderen en ook als ‘wereldkeuken’ om allerlei gerechten te proeven die klaar gemaakt zijn door ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders. Niet alleen lekker, ook leuk en goed voor sociale contacten.
Kijk onderaan bij de links voor meer weetjes en ideetjes. In onze Jaarkalender staan ook activiteiten over voeding.  

 

Voor bedrijven

Onder werktijd wordt ook gegeten. Het assortiment van het bedrijfsrestaurant kan gezond(er) eten stimuleren. In plaats van een vette hap meer fruit en gezonde salades. Wanneer u een contract afsluit met een lokale fruitteler of groenteboer kunt u meer variatie aanbrengen en bent u duurzaam bezig. Een anders-dan-anders personeelsuitje is een kook-workshop. Samen klaarmaken en daarna lekker smullen.
Veel agrarische bedrijven zijn elke dag bezig met voeding. De ‘gewone burger’ heeft niet altijd weet van wat er allemaal komt kijken bij een gezonde bedrijfsvoering, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Tijdens publieksdagen als “Kom in de kas”, “Lekker naar de Boer” , “Oogstfeesten” of “Appelplukdagen” en de “Week van de smaak” kunnen agrarische bedrijven zich presenteren. Doe mee! Ook is in de FruitDelta Rivierenland de Coöperatieve Betuwse Fruitmotor actief. Sluit u daarbij aan als voeding, duurzaamheid en circulaire economie u aanspreekt.
Foto: Betuwse Krenkelaar  

 

Voor gemeentes

Vanwege het vele fruit in de Regio zou je kunnen denken dat Rivierenlanders erg gezond zijn. Toch blijkt bijna de helft van de inwoners in Rivierenland overgewicht te hebben inclusief 14 % obesitas. Leefstijlfactoren als voeding, roken en lichamelijke activiteiten hebben hier invloed op. (Bron: Gezondheidsonderzoek GGD Gelderland Zuid 2014). Structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van burgers en in het bijzonder leerlingen is een speerpunt in veel gemeentes. Daarbij speciale aandacht voor het thema voeding. De NME centra hebben een Menukaart Voeding samengesteld met hun complete aanbod voor allerlei doelgroepen plus een overzicht van allerlei speciale weken en dagen uit de Jaarkalender waar het thema aan te koppelen is. .

Voor partners

Wilt u graag uw steentje bijdragen aan gezonde voeding en meer kennis daarover? We geven wat tips. Agrarische bedrijven kunnen meedoen met Boerderij-educatie Rivierenland en Open Publieksdagen. Fruittelers met Fruit op School of Gezonde Kantines. Imkers hebben met hun bijen een belangrijke taak bij bestuiving van gewassen, leuk om scholen en publiek dit te laten zien.
Sportcoaches, GGD, diëtisten kunnen de link leggen tussen gezondheid, bewegen en voeding. Bij steeds meer zorgboerderijen is een horeca-punt waar de maaltijden worden bereid van zelf geteelde groenten. De gasten kunnen ter plekke ook zien hoe alles groeit.
Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk. Wij komen graag met u in contact.